Pages

Subscribe:

Sunday, September 14, 2008

spaghetti bolognese


Entah kenapa, dua tiga hari lepas saya teringin sangat nak makan spaghetti bolognese. Lalu saya cadangkan kepada ummi supaya masak spaghetti saja sebagai hidangan untuk berbuka. Beberapa hari lepas waktu pergi Jusco TC sempatlah beli sos prego tu. Malas nak buat sendiri, leceh!

Dengan berbekalkan resepi Chicken Ball dari myresepi (itu saja yang buat sendiri, lain instant!), berhempas pulaslah kami dua beranak dekat dapur tu masak spaghetti bolognese.

Chicken Ball
1 ½ cawan isi ayam (dicincang halus)
½ cawan parmesan cheese
½ cawan serbuk roti
1 biji telur
½ sudu kecil lada sulah (ikut cita rasa)
garam secekup rasa
2 sudu besar minyak masak/olive oil
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk kecuali telur dan olive oil.
  2. Pukul telur dengan garfu. Masuk telur sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk campuran tadi sambil digaul. Kalau adunan dah elok untuk buat bulat-bulat, berhentilah masuk telur.
  3. Bulatkan kecil-kecil.
  4. Panaskan minyak dalam kuali. Masuklah ayam dan goreng sehingga kekuningan.
  5. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam sos spaghetti anda.
Anggaran boleh dapat 15 biji kalau buat besar. Kalau kecil, dalam 30+ boleh dapat. Untuk sos dia pula, main taram aja apa bahan nak letak.

2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
½ halia
Tumis semua bahan di atas. Untuk mempelbagaikan sos dia, kami letak saleri dan sosej Ayamas yang comel tu.

Ni kira dah pas. Lepas ni boleh buat carbonara pula.

No comments:

Post a Comment

Followers

Ain Aliya © 2006 - 2011